fbpx

Kirjanpitäjä yrityksen tukena – näissä asioissa voit kääntyä kirjanpitäjän puoleen

Yhä useammin kirjanpitäjän työ nähdään moninaisempana, mitä aiemmin. Nykyään monet yritykset hakevat kirjanpitäjältä konsultoivaa otetta, jotta yrittäjä voi saada entistä paremmin arvokasta taloudellista informaatiota yrityksen päätöksenteon tueksi. Tällöin kirjanpitäjä voi tarjota merkittävää lisäarvoa asiakkaalleen. 

Joskus yrittäjälle voi olla epäselvää, missä kaikissa asioissa voi kääntyä kirjanpitäjän puoleen. Nämä asiat riippuvat toki palvelukokonaisuudesta ja kirjanpitäjästä, mutta monet yrittäjät pohtivat samoja kysymyksiä ja painivat samojen asioiden äärellä. Tässä blogissa käymme läpi keskeisimmät kirjanpitäjän vastuualueet ja muut aiheet, joissa yrittäjä voi tarvittaessa kääntyä kirjanpitäjän puoleen.

Kirjanpito kaiken perustana – palveluiden laajuus riippuu yrityksen tarpeista

Yrityksen kirjanpito ja tilinpäätökset ovat kirjanpitäjän keskeisiä tehtäviä. Voisi sanoa, että kirjanpitäjä seuraa yrityksen taloutta, analysoi sitä, ja ideaalitilanteessa antaa toimintaehdotuksia näiden pohjalta. Kirjanpitäjän työhön kuuluu olennaisesti myös kirjanpidon raportit, jotka antavat asiakkaalle arvokasta tietoa yrityksen taloudesta. Esimerkiksi Evelia Tilien palveluihin kuuluu kuukausittainen tai asiakkaan tarpeiden mukainen raportointi, jotta päätöksenteon tukena on aina käytettävissä ajankohtaista taloustietoa.

On myös tyypillistä, että kirjanpitäjälle ulkoistetaan yrityksen palkanlaskenta ja esimerkiksi veroilmoitukset, jotka saattavat olla yrittäjälle liian työläitä ja vaikeaselkoisia. Halutessaan yritys voi ulkoistaa kirjanpitäjän hoidettavaksi myös myynti- ja ostoreskontran.

Palvelut ja niiden laajuus riippuvat yrityksen koosta ja tarpeista: osa yrittäjistä haluaa ulkoistaa kaikki mahdolliset talouden toimet, kun taas joillekin on parempi vaihtoehto pitää myös itse lankoja käsissään. 

Yrityksen perustaminen tai yhtiömuodon muutos edessä? Käänny kirjanpitäjän puoleen

Tietyt tilanteet, kuten yrityksen perustaminen, yhtiömuodon muutokset tai fuusiot ovat sellaisia, joissa voi olla tarpeen hyödyntää kirjanpitäjän ammattitaitoa. 

Jos edessä on yrityksen perustaminen, tulee vastaan väistämättä myös kirjanpitovelvollisuus. Uudella yrittäjällä voi olla paljon kysymyksiä yrityksen taloutta koskien, ja siksi kirjanpitäjä kannattaa valita huolella jo heti alussa. Kirjanpitäjältä voi kysyä neuvoja niin kirjanpidon järjestämiseen kuin veroihin, vähennyksiin ja erilaisiin yrittäjän velvollisuuksiinkin. Aloittavana yrittäjänä ei siis välttämättä kannata tehdä itse vain säästääkseen, sillä mahdolliset virheet voivat saada kalliin hintalapun.

Uusille yrittäjille pelkästään kirjanpidon termit, kuten ALV, tase ja tulos, voivat olla vaikeaselkoisia. Kirjanpitäjältä voi ja kannattaakin kysyä, jos perustermit ovat yhtä kysymysmerkkiä. Kirjanpitäjille tällaisten käsitteiden avaaminen ymmärrettävään muotoon on arkipäivää.

Myös muut tilanteet, kuten yhtiömuodon muutos, voivat herättää kysymyksiä. Muun muassa verotuksessa on eroja yhtiömuotojen välillä. Tyypillinen tilanne on sellainen, jossa osakeyhtiö voi olla verotuksellisesti kannattavampi vaihtoehto kuin toiminimi. Muutoksen edessä kannattaakin konsultoida asiantuntevaa kirjanpitäjää, joka voi selittää yhtiömuotojen eroja ja neuvoa veroasioissa. Lue blogimme toiminimen ja osakeyhtiön keskeisistä eroista täältä.

Kirjanpitäjä neuvoo ja konsultoi monissa tilanteissa – hyödynnä sitä yrityksesi eri vaiheissa

Kirjanpitäjä on yritykselle eräänlainen neuvonantaja, joka myös tarpeen tullen huomauttaa esimerkiksi sellaisista asioista, jotka eivät mene lain mukaan tai muuten kannattavimmalla tavalla. Yrityksen talouden hoitamisessa voi olla monia askarruttavia seikkoja, joten usein aloite tulee yrittäjän puolelta.

Kuten aiemmin sivuttiinkin, monissa veroasioissa voi kääntyä kirjanpitäjän puoleen. Jos esimerkiksi mietityttää osingonjaon suunnittelu ja toteuttaminen, voi olla tarpeen pyytää apua asiantuntijalta.

On myös muita esimerkkitilanteita, joissa kirjanpitäjältä voi pyytää apua, kuten:

  • taloushallinnon konsultointi ja ennusteet esimerkiksi pankille,
  • budjettien laatiminen yhteistyössä asiakkaan kanssa sekä
  • hakemuksien laatiminen – esimerkiksi ELY-tukianomukset tai palkkatukihakemukset.
 

Kirjanpitäjä voi siis auttaa yrittäjää monenlaisissa tilanteissa ja kysymyksissä. Yrittäjänä sitä kannattaa hyödyntää, koska tällöin virheiden mahdollisuus pienenee ja on helpompi keskittyä omaan työhön.

 

Älä unohda yrittäjän vastuuta – tee yhteistyöstä sujuvaa

Vaikka hyvä kirjanpitäjä voi olla yritykselle tärkeä neuvonantaja ja tuki, on myös hyvä muistaa yrittäjän vastuut. Yrittäjä voi monella tavalla helpottaa kirjanpitäjän työtä, jolloin myös kirjanpitäjä voi tehdä työnsä parhaalla mahdollisella tavalla. 

Yrittäjän ja kirjanpitäjän välinen yhteistyö onkin useimmiten onnistunutta silloin, kun kommunikointi sujuu molemmin puolin. Yrittäjänä voi huolehtia esimerkiksi siitä, että toimittaa tarvittavat asiakirjat ajoissa kirjanpitäjälle ja informoi yrityksen muutoksista, jotta myös kirjanpitäjällä on parhaat edellytykset tehdä työnsä. Kannattaakin pyrkiä siihen, että kirjanpitäjän kanssa on alusta lähtien aktiivinen keskusteluyhteys, jotta molemmat pysyvät kartalla ja näin ollen yrittäjänä voi hyötyä kirjanpitäjän asiantuntijuudesta mahdollisimman paljon.

Evelia Tilit – luotettavaa ja asiantuntevaa palvelua vuosien kokemuksella

Evelia Tilit tarjoaa monipuolisia palveluja niin pienille kuin suurille yrityksille vuosien kokemuksella ja ammattitaidolla. Oli kyseessä sitten kaiken kattavat kirjanpito- ja tilinpäätöspalvelut, palkkahallinto, raportointi tai muut asiantuntijapalvelut – ne tehdään ammattitaitoisesti ja räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden mukaan.

Tutustu Evelia Tilien palveluihin.

 

Jaa kirjoitus

Tilaa uutiskirjeemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Evelian uusimmista toiminnoista sekä ajankohtaisista uutisista.

Ota ensimmäinen askel kohti kannattavampaa liiketoimintaa