fbpx

Osakeyhtiön ennakkovero – muista nämä osakeyhtiön verotuksessa

Osakeyhtiö eroaa toiminimestä monestakin näkökulmasta, joista yksi keskeisimmistä on verotus. Tässä blogissa pureudumme osakeyhtiön ennakkoveroon – mitä se tarkoittaa käytännössä ja mitä asioita sen suhteen täytyy huomioida. Lisäksi blogissa sivutaan osakeyhtiön ja toiminimen keskeisiä eroja verotuksen osalta. Toiminimen ennakkoverosta löydät tietoja täältä.

Osakeyhtiön ennakkovero pähkinänkuoressa

Siinä missä toiminimiyrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen velvoitteista, osakeyhtiö ja yrittäjä ovat molemmat itsenäisiä verovelvollisia. Tällöin osakeyhtiön rahat eivät ole toiminimen kaltaisella tavalla yrittäjän ”vapaassa” käytössä, eikä yrittäjä toisaalta ole henkilökohtaisesti vastuussa esimerkiksi osakeyhtiön veloista, ellei ole takaajana.

Osakeyhtiössä maksetaan yhteisöveroa 20 % osakeyhtiön tuloksesta eli verotettavista tuloista. Koska tuloksesta maksetaan veroja ennakkoon, puhutaan ennakkoverosta. Ennakkoveroa haetaan Verohallinnon kautta ja osakeyhtiöt maksavat niitä tilikauden aikana joko kahdessa tai 12 erässä riippuen arvioidusta tuloksesta sekä verojen määrästä.

Osakeyhtiön ennakkovero tarkoittaa siis sitä, että veroja kerätään tilikauden aikana yrityksen arvioidusta tuloksesta. Arvioitu tulos lasketaan edellisten tilikausien perusteella, mutta jos kyseessä on aloitteleva osakeyhtiö, ennakkovero pohjautuu tulosarvioon, joka voidaan tehdä liiketoimintasuunnitelman ja kannattavuuslaskelmien avulla. 

Yhteisövero koskee osakeyhtiön verotettavia tuloja, joista vähennetään erilaiset vähennyskelpoiset yritystoiminnan harjoittamiseen kuuluvat menot, joita ovat muun muassa: 

  • palkat, 
  • vuokrat,
  • vakuutukset ja
  • 50 % edustusmenoista.

Arvioi osakeyhtiön tulos mahdollisimman tarkkaan

Arvio osakeyhtiön tuloksesta ennakkoveroa varten olisi syytä tehdä niin täsmällisesti kuin mahdollista. Jos arvio yrityksen tuloksesta on liian alhainen, maksuja täydennetään todellisen tuloksen perusteella. Tällöin voidaan hakea lisäennakkoa tai maksaa loput jäännösverolla lopullisen verotuksen yhteydessä.

Lisäennakko ja jäännösvero – huomioi nämä asiat

Osakeyhtiössä maksetaan automaattisesti jäännösverona alle 500 euron summat. Jos verojen summa on suurempi, voidaan verot maksaa lisäennakolla, mutta aina se ei ole kannattavaa, sillä lisäennakon ja jäännösveron korko lasketaan eri tavalla. Jos kyse on suurista summista, voi olla järkevää hakea lisäennakkoa. Lisätietoja aiheesta täältä

Mikäli arvio yhtiön tuloksesta on liian korkea, veroja maksetaan liikaa. Tässä tapauksessa yli menneet verot saadaan palautuksina myöhemmin. Takaisinmaksuun kuluu kuitenkin aikaa, ja rahat makaavat yrityksen ulottumattomissa, mikä ei ole varsinkaan alkuvaiheen yritystoiminnalle hyväksi. Näin ollen ei ole myöskään kannattavaa arvioida tulosta liian korkealle.

On siis suotavaa seurata arviota tuloksesta tilikauden aikana. Jos näyttää siltä, että tulos jää odotettua alhaisemmaksi tai korkeammaksi, tulisi ennakkoveroon hakea muutosta. Ennakkoverojen maksamatta jättäminen aiheuttaa viivästysseuraamuksia, joten vaikka arvio tuloksesta olisi tehty yläkanttiin, tulisi tällöin hakea ennakkoveron alentamista verojen maksamatta jättämisen sijaan.

Missä tilanteessa osakeyhtiö voi olla toiminimeä kannattavampi verotuksellisista syistä?

Jos toiminimellä liikevoitto kasvaa suureksi ja tuloista maksetaan yli 30 % veroa, voi osakeyhtiö tässä tapauksissa olla verotuksen kannalta järkevämpi vaihtoehto. Lisäksi toiminimiyrittäjä on vastuussa liiketoimista henkilökohtaisesti, joten mitä enemmän rahaa yritystoiminnassa liikkuu, sitä enemmän toimintaan liittyy myös riskejä.

Osakeyhtiö mahdollistaa verosuunnittelun toiminimeä joustavammin. Kun toiminimiyrittäjällä tulos kasvaa, myös verotus kasvaa progressiivisesti. Osakeyhtiöitä verotetaan tällä hetkellä kiinteällä 20 % yhteisöverolla, ja lisäksi osakeyhtiöstä on mahdollista ottaa rahaa ulos sekä palkkana että osinkoina. Tämä mahdollistaa esimerkiksi sen, että yrittäjä voi määritellä sopivan määrän palkkaa itselleen ja näin ollen välttyä tuloverojen jyrkältä nousulta yrityksen tulojen kasvaessa.

Toki ainoastaan verojen kannalta ei yritysmuotoa kannata valita, sillä eroja liittyy myös muihin seikkoihin kuten hallintoon, vastuuseen ja kirjanpitoon.

Evelia Tilit apunasi myös veroasioissa

Evelia Tilit palvelevat asiakkaitaan laajalla skaalalla eri veroasioiden kanssa.

”Monille, varsinkin uusille, yrittäjille veroasiat eivät ole ennalta tuttuja ja kysymyksiä nousee esiin monissakin eri tilanteissa. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaitamme toimimaan yritystoiminnan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, jonka vuoksi tarjoammekin osaamistamme ja tietotaitoamme kaikissa asiakkaitamme askarruttavissa tilanteissa, kuten myös veroasioissa.”

Tutustu Evelia Tilien palveluihin täältä.

Jaa kirjoitus

Tilaa uutiskirjeemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Evelian uusimmista toiminnoista sekä ajankohtaisista uutisista.

Ota ensimmäinen askel kohti kannattavampaa liiketoimintaa