fbpx

Rakennusalan laskusuhdanne: Viimeistään nyt on aika kiinnittää huomiota näihin asioihin

”Rakentaminen sukeltaa tänä vuonna ennakoitua syvemmälle, miinusta kertyy 10 prosenttia. Isoin pudotus on asuntotuotannossa, jonka aloitusmäärät painuvat alle puoleen viimevuotisesta.” – Jouni Vihmo, pääekonomisti, Rakennusteollisuus RT Oy (Lähde: Rakennusalan suhdannekatsaus)

Rakennusalan näkymät ovat huonontuneet jo kolmen vuoden ajan ja ennusteessa onkin, ettei rakentaminen tule kasvamaan vielä ensi vuonnakaan. Nyt jos koskaan on entistä tärkeämpää keskittyä niihin asioihin, joilla voidaan parantaa yritystoiminnan tehokkuutta ja katteita, jotta laskusuhdanteen yli päästään pystyssä.

Rakennusalan tilanne pähkinänkuoressa

Rakennusala on käynyt kuluneen neljän vuoden aikana läpi kolme kriisiä: 1. Koronapandemia (2020), 2. Materiaalipula (2022) ja 3. Energiakriisi (2023).

Kaikki lähti vuonna 2020 Suomessakin puhjenneesta pandemiasta, jonka johdosta talouden oletettiin romahtavan, jonka taas odotettiin romahduttavan myös rakennusalan. Kiitos rakennusalan nopean reagoinnin, onnistuttiin työmaat pitämään kuitenkin vastoin odotuksia auki, minkä ansiosta rakentaminen putosi vain 0,7 %. 

Vuosi 2021 taas oli oikein otollinen rakennusalalle, sillä rakennusala kasvoi +9,6 %. Kysyntä ylikuumeni ja kustannusnousu kiihtyi. Soppa olikin valmis, kun vuoden 2022 helmikuussa alkanut materiaalipula nosti materiaalikustannukset pilviin. Myös lainojen korot nousivat, mikä edesauttoi kysynnän vähenemistä. 

Tänä vuonna 2023, sukeltaa rakennusala edelleen. Rakennusteollisuus RT Oy:n ennusteen mukaan rakentaminen laskee 10 %, (asunnot -38 %, muu kuin asuinrakentaminen -2 %, korjausrakentaminen -4 % ja maa- ja vesirakentaminen -5 %).

Rakennusteollisuus RT Oy:n mukaan kasvua olisi seuraavan kerran odotettavissa vasta vuonna 2025, joten miten siihen asti toimintaa tulisi muovata tilanteeseen sopivaksi?

Viimeistään nyt on aika kiinnittää huomio tehokkuuteen ja katteisiin

Rakennusalan laskusuhdanne on vaikuttanut niin suoraan kuin epäsuoraan monen yrittäjän ja työntekijän arkeen. Valitettavasti materiaalikustannuksiin tai ihmisten varallisuuteen emme kykene suoranaisesti vaikuttamaan, mutta tämä ei suinkaan tarkoita sitä, etteivätkö rakennusalan yritykset pystyisi reagoimaan tilanteeseen ja vähentämään sen tuomaa hallaa yritystoiminnalle. 

Nyt jos koska onkin aika ottaa viimeisetkin keinot kehiin ja pitää huolta siitä, että yrityksen kassa kiertää, töiden katteet eivät mene pakkasen puolelle, eikä kalliita työtunteja hukata. Vaikka toiminta pienenisi heikentyneen kysynnän vuoksi, voidaan silti yrityksen käynnissä olevista töistä pyrkiä ottamaan kaikki hyöty irti. Jo sillä, että yrityksessä keskityttäisiin niihin pieniin, mutta merkittäviin asioihin, voi olla merkittävä vaikutus yrityksen tulevaisuuden kannalta.

Taloushallinnon ohjelmistolla voi olla suuri merkitys yrityksen tulevaisuuteen

Yritystoiminnan tehokkuuteen, katteisiin ja kannattavuuteen vaikuttaa moni asia, eikä näiden korjaamiselle löydy yhtä vastausta. Sen lisäksi, että yrityksen sisäisten toimintatapojen tulee olla tehokkaat ja fiksut, tulee myös yrityksen käyttämien työkalujen tukea näitä toimintatapoja.
 
Uusi toimivampi taloushallinnon ohjelmisto on pieni investointi, jolla voi kuitenkin olla suuri merkitys yrityksen tulevaisuuteen. Uudesta ohjelmasta voidaan saada lisäpotkua muun muassa toimintojen automatisointiin ja sähköistämiseen, joiden avulla säästyy niin aikaa kuin rahaa. Kun taloushallinnon asiat toimivat sujuvasti, nopeutuu myös kassan kierto, jolla on suuri merkitys yrityksen kuin yrityksen toimintaan, varsinkin näinä epävarmoina aikoina.
 
Fiksu ohjelmisto poistaa kaikki turhat manuaaliset työvaiheet, nopeuttaa laskujen tekoa, lähetystä ja seurantaa, vähentää inhimillisiä virheitä sekä tarkentaa hinnoittelua ja näin ollen parantaa katteita. Mikäli yrityksesi taloushallinto ei ole tässä jamassa, olisiko ehkä aika miettiä, olisiko tarjolla muita parempia vaihtoehtoja, joilla yrityksesi tehokkuutta ja kannattavuutta voitaisiin parantaa?

Evelia on fiksu investointi, jolla saadaan suuria säästöjä

Eveliassa on hyödynnetty nykyteknologiaa, jonka ansiosta se onkin selainpohjainen ja mobiilikäyttöinen ohjelmisto, joka kulkee mukanasi paikkaan kuin paikkaan. Evelian nykyaikaiset ominaisuudet antavat sinulle kaikki tarvittavat eväät kustannustehokkaampaan toimintaan. Tutustu Evelian ominaisuuksiin.

Olisiko sinun aika päivittää ohjelmasi nykypäivään? Varaa Evelian maksuton etäesittely tästä ja olet askeleen lähempänä menestyksekkäämpää yritystoimintaa.

Jaa kirjoitus

Tilaa uutiskirjeemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Evelian uusimmista toiminnoista sekä ajankohtaisista uutisista.

Ota ensimmäinen askel kohti kannattavampaa liiketoimintaa