fbpx

Sivutoimisesta täysipäiväiseksi yrittäjäksi – Näin pääset alkuun

Moni yrittäjyydestä haaveileva aloittaa toimintansa ensin sivutoimisesti, jolloin aloittamisen kynnys on matalampi, kun tulot saadaan edelleen pääasiallisesti palkkatyöstä. Mutta mitä toimia täysipäiväiseksi yrittäjäksi lähteminen vaatii? Kokosimme kompaktin listan asioista, jotka on hyvä olla kunnossa ennen täysipäiväiseksi yrittäjäksi siirtymistä.

Onko yritykselläsi vielä y-tunnusta?

Sivutoiminen yrittäminen on voitu aloittaa esimerkiksi toiminimellä, mutta viimeisten kymmenen vuoden aikana myös kevytyrittäjyys on yleistynyt kovaa vauhtia. Mikäli olet aloittanut yritystoimintasi kevytyrittäjänä ilman y-tunnusta, on y-tunnuksen hankinta yksi ensimmäisistä asioita, joita kannattaa tehdä tehdä.

Y-tunnus mahdollistaa monia yrittäjyyden etuja

Y-tunnus eli yritys- ja yhteisötunnus on seitsemännumeroinen tunnus, jolla yksilöidään yritys. Mikäli yrityksellä on y-tunnus, pystytään tällöin yritys ilmoittamaan ennakkoperintärekisteriin, kaupparekisteriin, sekä ALV-rekisteriin. Y-tunnuksen omaava yritys, joka on ilmoitettu alv-rekisteriin, nauttii myös veroeduista, kuten esimerkiksi alv-vähennyksistä. Y-tunnuksen omaava yritys on myös oikeutettu hakemaan esimerkiksi yrityksen starttirahaa, mikäli toiminta on täysipäiväistä.

Miksi hankkia y-tunnus?

✔️ Oikeus alv-vähennyksiin, kun yritys ilmoitettu ALV-rekisteriin

✔️ Mahdollisuus hakea starttirahaa, kun toiminta on täysipäiväistä

✔️ Yritys voidaan ilmoittaa ennakkoperintä-, kauppa- ja alv-rekisteriin

Tarvitseeko yhtiömuotoa muuttaa?

Yhtiömuotoja on monia. Usein toiminta aloitetaan toiminimellä taikka suoraan osakeyhtiöllä, mutta näiden lisäksi on olemassa myös muita yhtiömuotoja, kuten esim. kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö ja osuuskunta. Täyspäiväiseksi yrittäjäksi siirtyessä onkin hyvä tarkistaa, on nykyinen yhtiömuoto paras mahdollinen vai tulisiko se muuttaa.

Yritysmuotoa valittaessa vaikuttaa päätökseen usein esim seuraavat asiat:

  • Lähdetkö yrittämään täysipäiväisesti yksin vai yhdessä jonkun kanssa
  • Minkä verran pääomaa tarvitaan ja minkä verran sitä on saatavilla
  • Minkälaiseen vastuuseen olet valmis
  • Minkälainen verotus on yritystoimintasi kannalta järkevin (verotus eroaa esim. toiminimen ja osakeyhtiön välillä)

Vakuutusasiat kuntoon

Täysipäiväiseksi yrittäjäksi lähtiessä on hyvä pitää huolta siitä, että tarvittavat vakuutukset on hankittu. Yleisiä yrittäjän vakuutuksia ovat mm. tapaturma- ja sairasvakuutukset, mutta näiden lisäksi jokaisella yrittäjällä tulee olla lakisääteinen yel-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus.

Kirjanpito, itse vai ulkoistetusti?

Sivutoimisesti toimineen yrittäjän kirjanpito voi vielä olla melko simppeliä, mikäli toiminta on pientä. Toiminnan kasvaessa muuttuu kirjanpidollisten asioiden hoitaminen kuitenkin työläämmäksi, kun tositteiden määrä kasvaa. Myös yhtiömuodon muutos tuo usein lisää byrokratiaa peliin, jonka hoitamiseen tarvitaan syvää osaamista.

Kirjanpito koostuu tulojen ja kulujen ynnäämisen lisäksi myös paljon muusta, kuten esim. veroilmoitusten teosta, tilinpäätöksestä, viranomaisilmoituksista ja matkakuluvähennysten teosta. Mikäli itselläsi ei ole aikaa taikka osaamista näistä asioista, on kirjanpidon ulkoistaminen varmasti fiksu päätös. Kun yrityksesi kirjanpitoa hoitaa luotettava alan ammattilainen, pystyt itse keskittymään paremmin ydinosaamiseesi ja toiminnan kehittämiseen. Kun kirjanpidosta huolehtii alan osaava ammattilainen, voit rauhallisin mielin luottaa siihen, että asiat on hoidettu oikein ja ajallaan ja yrityksesi on saanut kaikki mahdolliset verovähennykset. Monesti kirjanpitäjä toimii myös sparraajana, jolta saat apua ja vinkkejä yrittäjyyteen liittyvissä byrokratisissa asioissa.

Täysipäiväiseksi yrittäjäksi siirtyminen vaatii usein toiminnan kasvattamista

Täyspäiväiseksi yrittäjäksi siirtyminen vaatii usein toiminnan kasvattamista, sillä tällöin yrittäjän tulot eivät enää tukeudu palkkatöihin. Kun yrityksen kasvu on käsillä, on aika luoda kasvavan yrityksen strategia sekä listata yrityksen onnistumisen edellytykset, mitä kasvuun liittyviä haasteita on sekä millaisia mahdollisia riskitekijöitä kasvuun liittyy. 

Yrittäjän toimenkuva muuttuu väistämättä yrityksen kasvaessa. Silloin on hyvä hetki tarkastella myös omia toimintatapojaan ja rutiinejaan kriittisesti. Toimiiko totutut tavat vielä siinä vaiheessa, kun yrityksen toiminta kasvaa? Olisiko toimintatapoja mahdollisuus muuttaa tai kehittää esimerkiksi automatisoidumpaan tai sähköisempään suuntaan? 

Oikeilla työkaluilla kasvu on hallittua, mutta tehokasta

Kun kasvavan yrityksen työt ja urakat, ja niiden myötä myös laskutus, kasvavat ja monipuolistuvat, kokonaisuuden hallitsemisen tärkeys korostuu. Tämän vuoksi oikeiden työkalujen hankinta hyvissä ajoin on tärkeää.

Evelia tukee yrityksen kasvua sen sähköisillä ja nykyaikaisilla toiminnoillaan. Selainpohjaisessa Eveliassa on helppo seurata reaaliaikaisesti yrityksen tuottavuutta mm. myynti- ja ostoreskontran sekä erinäisten raporttien avulla. Eveliassa esimerkiksi automatisoiduilla hinnoittelulla saadaan helpotettua sekä nopeutettua työnhallintaa ja laskutusprosessia, sekä varmistettua töiden kannattavuus. Tämän myötä myös kassankierto saadaan tasaisemmaksi ja toimivammaksi, joka mahdollistaa myös kasvua vaativat investoinnit.

Jaa kirjoitus

Tilaa uutiskirjeemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Evelian uusimmista toiminnoista sekä ajankohtaisista uutisista.

Ota ensimmäinen askel kohti kannattavampaa liiketoimintaa