fbpx

ALV-vähennys – Mikä, kenelle, miksi & milloin?

Arvonlisävero ja siihen liittyvät vähennykset ovat monille yrittäjille hyvinkin tuttu aihe, mutta uudelle yrittäjälle mahdollisesti kuitenkin vielä käsite, johon kaipaisi tarkempaa ymmärrystä. Tässä blogissa avaamme selkokielisesti alv-vähennykseen keskeisesti liittyviä kysymyksiä, kuten mikä alv-vähennys on, kenellä siihen on oikeus ja missä tilanteissa, sekä mitkä ovat alv-velvollisuuden ja alv-vähennyksien hyödyt yritykselle.

Perustermistö haltuun

ALV eli arvonlisävero = Alv eli arvonlisävero on kulutusvero, joka lisätään tuotteen tai palvelun myyntihintaan. Alv-prosentti riippuu siitä, mitä ja kenelle myydään, sekä kuka tuotetta tai palvelua myy.

ALV-velvollisuus = yrityksen velvollisuus liittyä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, mikäli tilikauden liikevaihto on >15 000€. Alv-velvollinen yritys on velvoitettu lisäämään tuotteen/palvelun hintaan siihen kuuluva alv.

ALV-vähennys = yrityksen oikeus vähentää tehtyjen ostojen sisältämän ALV:n osuus myynnistä tilitettävistä ALV:eista.

Kenellä on oikeus alv-vähennykseen?

Jotta yrityksellä on oikeus alv-vähennykseen, tulee yrityksen kuulua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin eli alv-rekisteriin. Yleisesti ottaen alv-rekisteriin kuuluminen on pakollista yrityksille, joiden liikevaihto tilikauden aikana ylittää 15 000€. Yritys voi kuitenkin liittyä alv-rekisteriin myös vapaaehtoisesti, mikäli 15 000€ liikevaihto ei täyty. Huomioithan kuitenkin, että on olemassa muutamia toimialoja, jotka ovat arvonlisäverottomia. Lue lisää aiheesta: Millainen toiminta on arvonlisäverotonta?

Miten alv-vähennys käytännössä toimii?

Yrityksesi ollessa arvonlisäverovelvollinen, voi se vähentää tehtyjen hankintojen sisältämän alv:n osuuden myynnistä tilitettävistä alv:eista.

Esimerkki

Hankit tuotteen tai palevlun 248€:lla, joka sisältää 24%alv:n (48€), ja myyt tuotteen 372€:lla, joka sisältää 24%alv:n (72€). Tällöin tilität verottajalle 72€ (alv myynnistä) – (48€ alv ostosta), jolloin yrityksesi saama alv-vähennyksen summa on 24€.

Alv-velvollisuuden ja alv-vähennyksen hyödyt

Alv-vähennyksen hyödyt ovat selkeät = et maksa veroja kahdenkertaisesti, jolloin säästät rahaa. Alv-velvolliseksi ilmoittautuminen vapaaehtoisesti ennen kuin liikevaihto ylittää 15 000€ rajapyykin voi olla kannattavaa, sillä tällöin alv:eja ei jouduta maksamaan takautuvasti, mikäli yrityksen liikevaihto kasvaakin yli 15 000€:n. Toinen suuri plussa vapaaehtoisessa alv-velvolliseksi ilmoittautumisessa on se, että tällöin voit olla oikeutettu myös alarajahuojennukseen.Toisin sanoen, mikäli kuulut alv-rekisteriin, mutta liikevaihtosi jää alle 15 000€, voit hakea myös alarajahuojennusta. Mikäli taas liikevaihtosi jää 15 000€-30 000€ väliin, voit hakea osittaista huojennusta. Lue lisää Arvonlisäveron alarajahuojennuksesta.

Minkälaiset hankinnat ovat alv-vähennyskelpoisia?

Pääasiallisesti yritys voi vähentää arvonlisäveron hankinnoista, jotka on tehty yritystoimintaa varten. Esimerkiksi toimistotarvikkeet, kuten tietokoneet, kynät, paperit tai vaikkapa yrityksen käyttämä laskutusohjelmisto ovat alv-vähennyskelpoisia hankintoja.

Alv-vähennystä ei kuitenkaan saa kaikista hankinnoista. Esimerkiksi ostoista, jotka katsotaan palvelevan yritystoiminnan sijaan enemmänkin yrittäjän tai henkilökunnan yksityistä kulutusta, ei voi vähentää alv:ia. Tällaisia ostoja ovat mm.:

   ❌ edustusmenoihin lukeutuvista kuluista,

   ❌ mikäli osto liittyy yrittäjän asunnon ja työpaikan välisiin matkoihin tai

   ❌ asunnoista, tiloista tai niihin liittyvistä kuluista, mikäli ne toimivat vapaa-aikaan tai harrastamiseen

Lue lisää Vähennysoikeuden rajoituksista.

Jaa kirjoitus

Tilaa uutiskirjeemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Evelian uusimmista toiminnoista sekä ajankohtaisista uutisista.

Ota ensimmäinen askel kohti kannattavampaa liiketoimintaa