Toiminimen ennakkovero: Näin yrittäjää verotetaan

Palkkatyöläisenä omien vuositulojen arvioiminen ja verojen maksaminen on yleensä suht simppeliä hommaa. Toiminimiyrittäjänä asian laita on kuitenki toinen, sillä useasti omien vuositulojen ennustaminen voi olla astetta hankalampaa.

Tässä kirjoituksessa vastataan usein toiminimiyrittäjiä askarruttaviin kysymyksiin, kuten miten toiminimiyrittäjää verotetaan, mikä ihmeen ennakkovero ja kuinka paljon sitä tulisi maksaa, sekä mitä hyötyä verosuunnittelulla voidaan saavuttaa?

Toiminimiyrittäjän tulot ovat yhtä yrityksen tulojen kanssa

Toiminimiyrittäjän tulot ovat yhtä yrityksen tulojen kanssa. Toisin sanoen toiminimiyrittäjä ei maksa itselleen palkkaa, vaan hän maksaa ansiotulo- ja mahdollisesti myös pääomaveroja koko yrityksen tekemästä tuloksesta. Näin myös kaikki tulot ovat ”vapaasti” yrittäjän käytössä.

Yksi erottava tekijä toiminimi- ja osakeyhtiöyrittäjän toiminnassa onki tuloverotus. Toiminimiyrityksen tulot ovat yrittäjän henkilökohtaista tuloa.

Huom! Mikäli toiminimiyrittäjä käy yrittäjyyden ohella palkkatöissä myös muualla, lasketaan palkka ja toiminimiyrityksen tulos yhteen. Tällöin veroprosentti määräytyy näiden molempian yhteissummasta. 

Toiminimiyrittäjä maksaa ennakkoveroa pohjautuen tuloarvioon

Lähdetäänpä siitä, että mikäs se ennakkovero olikaan? Toiminimen ennakkovero on veroa, jota yrittäjä maksaa tuloistaan ennakkoon. Toisin sanoen, ennakkovero on tuloveroa, joka vain maksetaan ennen kuin tuloja on syntynyt.

Minkä verran sitä ennakkoveroa sitten maksetaan? Yrittäjä tekee joka vuosi tuloarvion, jonka pohjalta maksetaan veroja. Toiminimiyrittäjän veroprosentti määräytyy progressiivisesti riippuen tuloarvion suuruudesta.

Esimerkki

Toiminimiyrittäjä arvioi vuositulonsa olevan 40 000€, jolloin veroprosentti määräytyy tämän summan mukaisesti.

Entä, jos arvioin vuosituloni väärin?

Mikäli olet arvioinut tulosi väärin eli maksanut liikaa tai liian vähän ennakkoveroa, tulee sinulle tilanteesta riippuen veronpalautuksia tai lisämaksettavaa lisäennakkona taikka jäännösverona.

Mikäli olet arvioinut tulosi liian suuriksi:

Mikäli olet arvioinut tulosi liian suuriksi, olet maksanut veroa tulosta, jota et ole koskaan tienannut. Nämä rahat eivät tietenkään jää verohallinnolle, vaan tällöin sinulle maksetaan ne takaisin veronpalautuksina. Veronpalautuksia joudutaan kuitenkin aina odottelemaan, jonka vuoksi rahat, jotka muuten voisivat olla yrityksesi käytössä, ovat kiinni liikamaksetuissa veroissa.

Mikäli olet arvioinut tulosi liian pieniksi

Mikäli olet arvioinut tulosi liian pieniksi, olet tällöin myös maksanut liian vähän ennakkoveroa. Mikäli ennakkoveroa on maksettu liian vähän, tulee toiminimiyrittäjän maksaa puuttuvat verot joko lisäennakkona taikka jäännösverona.

Lisäennakko: Toiminimiyrittäjä voi maksaa lisäennakko omatoimisesti, mikäli huomaa maksetun ennakkoveron olevan liian pieni suhteessa toteutuneisiin tuloihin. Kun yrittäjä maksaa lisäennakkoa, pienentää se luonnollisesti jäännösveron määrää. Lue lisää lisäennakosta.

Jäännösvero: Mikäli toiminimiyrittäjä on maksanut liian vähän ennakkoveroa, eikä lisäennakkoa ole maksettu lainkaan tai tarpeeksi, tulee maksettavaksi jäännösveroa. Jäännösveroon tulee lisäksi verohallinnon lisäämä korko, jonka vuoksi lopulliseksi maksettavaksi tulee enemmän kuin olisi tullut, mikäli veroja olisi maksettu alunperin tarpeeksi.

Hyvä verosuunnittelu säästää rahaa

Vaikka toiminimiyrittäjän maksamat ennakkoverot eivät vaikuta toiminimen tulokseen, kannattaa tuloarvion kanssa olla tarkka, jottei maksettavaksi tule yllättäviä lisäennakoita tai jäännösveroja. Liikaa maksetut verot taas voivat olla kasvun hidasteena, kun rahat ovat niin sanotusti kiinni yrityksen käyttämättömissä. Tämän vuoksi kannattaa pitää huolta myöskin siitä, ettei veroja makseta turhan paljoa, sillä todennäköisesti niille rahoille olisi liiketoiminnan pyörittämisen ja kasvattamisen kannalta parempi paikka yrityksesi tilillä kuin verottajalla. Tulot kannattaakin siis arvioida mahdollisimman lähelle oikeaa tulosta.

Toiminnan kasvaessa, voi yritysmuodon muutos olla kannattavaa verotussyistä

Toiminimellä toimiessa yrittäjän veroprosentti määräytyy progressiivisesti, jonka vuoksi suureksi kasvanut liikevoitto voi olla yksi syy yritysmuodon vaihdokseen esimerkiksi toiminimestä osakeyhtiöksi.

On kuitenkin hyvä muistaa, että esimerkiksi toiminimi ja osakeyhtiö eroavat toisistaan verotuksen lisäksi myös muilla tavoin. Eroja löytyy esimerkiksi aloituskustannuksissa, yrittäjän henkilökohtaisessa vastuussa, palkanmaksussa, sekä omistuspohjan ja sen laajenemisen mahdollisuuksissa. Lue lisää toiminimen ja osakeyhtiön eroista. Yritystoiminnan kasvaessa voikin olla hyvä hetki pohtia, josko yritysmuodon vaihdos olisi ajankohtaista.

Evelia Tilit apunasi myös veroasioissa

Evelia Tilit palvelevat asiakkaitaan laajalla skaalalla eri veroasioiden kanssa.

”Monille, varsinkin uusille, yrittäjille veroasiat eivät ole ennalta tuttuja ja kysymyksiä nousee esiin monissakin eri tilanteissa. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaitamme toimimaan yritystoiminnan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, jonka vuoksi tarjoammekin osaamistamme ja tietotaitoamme kaikissa asiakkaitamme askarruttavissa tilanteissa, kuten myös veroasioissa.”

Tutustu Evelia Tilien palveluihin täältä.

Jaa kirjoitus

Tilaa uutiskirjeemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Evelian uusimmista toiminnoista sekä ajankohtaisista uutisista.

Ota ensimmäinen askel kohti kannattavampaa liiketoimintaa