Mikä starttiraha?
Miksi starttirahan hakeminen on järkevää?
Kuka voi hakea starttirahaa ja millä ehdoilla?
- palkkatyöstä,
- työttömänä työnhakijana,
- kotityöstä,
- opiskeluista tai
- sivutoimisena yrittäjänä.
Koska starttiraha on harkinnanvarainen tuki, hakemus on syytä tehdä huolella. Starttirahahakemuksissa arvioidaan muun muassa sitä, onko alueellasi jo paljon tarjontaa kyseisellä alalla, ja millainen uuden yritystoiminnan tarve paikkakunnallasi on. Näin ollen on tärkeää miettiä, mitä uutta tai erilaista yritykselläsi on tarjota. Kilpailuilla aloilla, kuten talotekniikka- ja rakennusaloilla, on muutenkin tärkeää miettiä aktiivisesti niitä keinoja, joilla uusia asiakkaita hankitaan erityisesti yritystoiminnan alussa.
Kun haet starttirahaa, huomioi, että tuen saamiselle on myös esteitä, kuten
- hakijan maksuhäiriöt
- kohtuullinen toimeentulo jo heti yritystoiminnan alussa tai
- muu tulo, kuten palkka tai sosiaaliturvaetuudet.
Miten haen starttirahaa?
Starttirahan hakemisessa täytyy ottaa huomioon monta seikkaa, ja lisäksi hakuprosessiin kannattaa varata reilusti aikaa. Ennen starttirahan hakemista, tee liiketoiminta- ja rahoitussuunnitelma. Valmiin pohjan löydät täältä.
Liiketoimintaidean täytyy olla potentiaalinen päätoiminen tulonlähde tulevaisuudessa, sillä starttirahaa ei myönnetä kannattamattomalle liiketoiminnalle. Apua starttirahan hakemiseen ja laskelmien tekemiseen saat lähimmältä Uusyrityskeskukselta. Suunnitelmiin kannattaa panostaa, sillä ne kertovat paljon siitä, kuinka sopiva olet yrittäjäksi.
Tärkeä huomio starttirahan hakemisessa on se, että yritystoimintaa ei saa aloittaa ennen tuen päätöstä. Yritystoiminnan aloittamiseksi voidaan laskea esimerkiksi verkkosivujen avaaminen. Ota siis selvää TE-palveluista, mitkä asiat he katsovat toiminnan aloittamiseksi, ja näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.
Varsinaisen starttirahahakemuksen voi helpoiten täyttää sähköisesti TE-palveluiden. Oma asiointi -palvelussa, jossa voi myös seurata hakemuksen käsittelyä. Hakemukseen liitetään myös liiketoiminta- ja rahoitussuunnitelmat. Hakemuksen käsittelyaika on noin kaksi viikkoa siitä, kun kaikki tiedot ja asiakirjat on toimitettu TE-toimistoon.
Muut tuet yrittäjälle
Starttiraha on tarkoitettu aloittavalle yrittäjälle. Yrittäjän on kuitenkin mahdollista saada myös muita tukia yritystoimintansa avuksi:
Palkkatuki on tarkoitettu työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi. Harkinnanvaraista palkkatukea voidaan myöntää myös esimerkiksi oppisopimuskoulutukseen. Lue lisää palkkatuen kriteereistä täältä.
Yrityksen kehittämisavustus on pk-yrityksille tarkoitettu harkinnanvarainen tuki, joka voidaan myöntää johonkin selvästi rajattuun kehittämishankkeeseen. Huom. yritys rahoittaa hankkeesta vähintään puolet, joten yrityksellä täytyy olla riittävästi resursseja. Lue lisää kehittämisavustuksen kriteereistä täältä.
Maaseudun yritystukia voivat saada yritykset, jotka perustetaan maaseudulle. Tuen myöntää paikallinen ELY-keskus tai Leader-ryhmä. Lue lisää maaseudun yritystuista täältä.