fbpx

YEL uudistui 2023 tammikuussa, mikä muuttui?

Uusi YEL-laki astui voimaan tammikuun ensimmäinen päivä 2023. Tätä uudistusta on ollut melko mahdotonta olla huomaamatta, sillä kyseinen uudistus koskee lähestulkoon jokaista yrittäjää, ja onkin herättänyt paljon keskustelua mm. mahdollisten vakuutusmaksujen nousun vuoksi. Mutta, mikä muuttui? Tässä blogikirjoituksessa pureudutaan YEL-uudistuksen keskeisimpiin muutoksiin, jotka sinun yrittäjänä kannattaa tietää.

Mikäs se YEL olikaan?

YEL, eli yrittäjän lakisääteinen eläkevakuutus, on pakollinen vakuutus suurimmalle osalle yrittäjistä. YEL:in tarkoituksena on turvata yrittäjän eläke ja sosiaaliturva, sillä yrittäjälle ei kerry mm. eläkettä samalla tavoin kuin työntekijälle.

Kenen tulee maksaa YEL:iä?

Yrittäjän tulee maksaa YEL:iä, mikäli hän on 18-67-vuotias,  yritystoiminta on yhtäjaksoista vähintään neljän kuukauden ajan ja työtulot ylittävät 8 575,46€:n rajan.

YEL-uudistuksen tavoite ja muutokset

YEL-uudistuksen tavoitteena on parantaa yrittäjän sosiaali- ja eläketurvaa varmistamalla, että yrittäjät maksavat YEL:iä oikean verran suhteessa heidän todellisiin työtuloihin.

YEL-maksun suuruus pohjautuu yrittäjän työtuloihin, jotka yrittäjä arvioi itse. Yrittäjän saama eläke on verrannollinen siihen, kuinka paljon yrittäjä on vuosien varrella maksanut YEL:iä. Mikäli siis yrittäjä on arvioinut työtulonsa pienemmiksi kuin ne ovat todellisuudessa olleet, on hän maksanut pienempää YEL-maksua ja näin ollen myös yrittäjän eläke tulee olemaan pienempi.

Yrittäjän työtulot tullaan tarkistamaan kolmen vuoden välein

Nyt uudistuksen myötä yrittäjän työtulot tullaan tarkistamaan säännöllisin aikavälein (kerran kolmessa vuodessa). YEL-uudistuksen tavoitteena onkin tätä kautta pyrkiä välttämään liian pieniä YEL-maksuja sekä liian pieniä eläkkeitä. Vaikka yrittäjän työtulot tarkistetaan kerran kolmessa vuodessa, voi yrittäjä silti tehdä niihin muutoksia useammin.

Miten YEL-maksu määräytyy tästä lähtien?

Yrittäjä tulee edelleen arvioimaan itse työtulojensa määrän, mutta enää se ei yksinään riitä määrittelemään YEL-maksun suuruutta. Mikäli Eläkeyhtiö huomaa yrittäjän työtulojen olevan suuremmat kuin mitä yrittäjä on itse arvioinut, on eläkeyhtiö ensisijaisesti yhteydessä yrittäjään YEL-maksun ehdotuksella. Yrittäjän ilmoittamaa työtulon suuruutta ei siis muuteta ilman yrittäjän kuulemista. Mikäli ilmoitetuissa ja toteutuneissa työtuloissa huomataan eroavaisuutta, voi yrittäjä toimittaa eläkeyhtiölle lisätietoja asiasta, jolla hän pystyy mahdollisesti vaikuttamaan YEL:in määrään. Yhteenvetona, YEL:in suuruus tullaan tästä lähtien pohjaamaan yrittäjän toteutuneisiin työtuloihin. Työtuloja arvioidessa huomioidaan mm. toiminnan laajuus, yrittäjän työpanoksen määrä ja ammattitaito, toimialan mediaanipalkka sekä työpanoksen arvo.

Miksi YEL-uudistus on herättänyt keskustelua?

YEL-uudistus on herättänyt keskustelua, sillä sen myötä yrittäjien eläkemaksut saattavat nousta, mikäli aiemmin on ilmoitettu todellisuutta pienempiä työtuloja. Suurimpana pelkona onkin yrittäjien keskuudessa ollut, että eläkemaksut nousisivat kohtuuttomiksi. Mikäli olet maksanut YEL:iä pohjautuen toteutuneisiin työtuloihisi, ei YEL-maksusi tule todennäköisesti muuttumaan.

Jaa kirjoitus

Tilaa uutiskirjeemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Evelian uusimmista toiminnoista sekä ajankohtaisista uutisista.

Ota ensimmäinen askel kohti kannattavampaa liiketoimintaa