Mikäli yritys haluaa saada tarkempaa tietoa esimerkiksi tilikauden tai vaikkapa projektin kannattavuudesta, on tuloslaskelma se raportti, johon tulisi perehtyä. Tässä blogikirjoituksessa avaamme tuloslaskelman selkokielisesti eli mitä sillä tarkoitetaan, mitä se sisältää ja miksi siihen perehtyminen kannattaa.
Mikä tuloslaskelma on?
Tuloslaskelma on raportti, josta löydät tärkeää tietoa siitä, miten tarkasteltavan aikavälin tulos on muodostunut. Tuloslaskelma kuuluu tilinpäätöksen dokumentteihin, jonka vuoksi jokaiselle yritykselle luodaan vähintään kerran vuodessa tuloslaskelma. Tuloslaskelmia voidaan kuitenkin luoda myös esimerkiksi projekteista, mikäli halutaan saada tarkempaa tietoa ja ymmärrystä siitä, miksi projektin tulos on sellainen, kuin se on.
Mitä tuloslaskelma sisältää?
Tuloslaskelmasta löytyy tarkasteltavan ajanjakson tai esimerkiksi projektin tulojen ja menojen tunnusluvut. Tuloslaskelma koostuu seuraavista pääluokista, joiden alta löytyy kuitenkin vielä tarkempia erittelyitä ja kirjanpitotilejä sisältäviä alaryhmiä. Alaryhmien avulla voidaan kertoa tarkemmin esimerkiksi, mistä kulut ovat koostuneet eli ovatko ne olleet esim. markkinointikuluja, toimistotarvikekuluja tai vaikkapa vuokrakuluja.
Tuloslaskelman sisältämät pääluokat:
- Liikevaihto
- Materiaalit ja palvelut
- Henkilöstökulut
- Poistot ja arvonalentumiset
- Liiketoiminnan muut kulut
- Rahoitustuotot ja -kulut
- Tilinpäätössiirrot
- Verot
Minkä takia tuloslaskelmaa kannattaa tutkia?
Tuloslaskelma on oiva työkalu yrityksen tilanteen ymmärtämiseen. Tilikauden tuloslaskelmalla voidaan helposti seurata yrityksen kehitystä. Kun tuloslaskelmaa verrataan vaikkapa edelliseen tilikauteen, antaa se tärkeää tietoa siitä, miten toiminta on kehittynyt, sekä miten tietyt hankinnat, asiakkuudet ja projektit ovat vaikuttaneet nettotulokseen eli siihen mitä viivan alle jää.
Mikäli tuloslaskelmia tehdään esimerkiksi projektitasolla, saadaan sen kautta tietoa oliko projekti kannattava vai ei. Koska tuloslaskelmasta löytyy eriteltyinä tulot ja kustannukset, antaa se syvällisempää tietoa siitä, mihin rahaa on uponnut eniten ja mihin vähiten, sekä mistä projektin osista on tullut eniten liikevaihtoa. Tällaisten tietojen avulla pystytään hahmottamaan, mitkä asiat ovat tehneet projektista kannattavan ja mitkä asiat taas syöneet sen kannattavuutta.
Kun yrityksellä on käytössään tarkkaa tietoa menoista ja kuluista, pystytään toimintaa kehittämään kannattavammaksi oikean tiedon pohjalta, jolloin pystytään keskittymään niihin oikeisiin asioihin ja tavoitteisiin pääseminen on paljon todennäköisempää.