fbpx

Milloin tilitoimiston vaihtoa kannattaa harkita?

Tilitoimiston vaihto on käväissyt varmasti monen yrittäjän mielessä. Tarve vaihdolle voi tyytymättömyyden lisäksi johtua myös esimerkiksi  liiketoiminnan kasvamisesta tai palvelutarpeiden muutoksista. Vaikka tarve ja halu tilitoimiston vaihdolle olisi, ei siihen kuitenkaan aina ryhdytä tai sitä pitkitetään, koska se mielletään liian työlääksi ja aikaa vieväksi.

Tilitoimiston palveluiden soveltuvuus ja laatu, sekä toimiva yhteistyö tilitoimiston ja yrityksen välillä on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää. Tilitoimistolla on suuri merkitys yrityksen liiketoimintaan, jonka vuoksi vaihtoa ei pitäisi välttää tai pitkittää, mikäli tarve sille oikeasti on. 

Tässä kirjoituksessa esittelemme neljä tilannetta, joissa tilitoimiston vaihtoa kannattaa ihan oikeasti ryhtyä harkitsemaan.

1. Kun kommunikaatio ei toimi

Mikäli yhteydenpito tilitoimiston kanssa on vaivalloista – sitä ei juurikaan ole, vastauksien saaminen kestää, sinua ei täysin ymmärretä tai asiat kerrotaan sinulle liian monimutkaisella tavalla, kannattaa asialle tehdä jotain, sillä hyvä kommunikaatio on toimivan yhteistyön peruspilari. 

Hyvä kommunikaatio heijastuu suoraan yrityksen saaman palvelun tasoon. Kun kirjanpitäjä ja yrittäjä ymmärtävät toisiaan, vältytään turhilta väärinymmärryksiltä.

2. Mikäli hinnoittelu on kohtuuton tai epäselkeä

Tilitoimistoa valittaessa ei hinta edellä kannata mennä, sillä halvin ei aina ole se paras vaihtoehto. On kuitenkin hyvä pitää huolta siitä, ettei kirjanpitokulut ole kohtuuttomia. Tämän takia onkin tärkeää, että tilitoimiston hinnoittelu on läpinäkyvää, jotta yrittäjä on perillä siitä mistä hinta koostuu, eikä yllättäviä lisäkustannuksia synny.

Yleisimmät kirjanpidon hinnoitteluperiaatteet ovatnämä:

  • tositteiden tai vientien määrään perustuva hinnoittelu,
  • tuntiveloitus eli kirjanpitoon käytettyyn aikaan perustuva hinnoittelu
  • sekä tositteiden ja vientien että käytetyn ajan määrään perustuva hinnoittelu tai
  • hinta voi myös olla osittain tai kokonaan kiinteä.

Mikäli joka kuun lasku on merkittävästi erilainen, etkä ihan täysin ymmärrä, mistä lasku koostuu tai hinnoittelu tuntuu kohtuuttomalta, keskustele kirjanpitäjäsi kanssa asiasta. Näin pystyt ennustamaan kulujasi paremmin ja arvioimaan onko kirjanpitäjäsi hinnoittelu kohdillaan. Mikäli tulet siihen tulokseen, että hinnoittelu ei ole kohdillaan, ettekä pääse kirjanpitäjäsi kanssa yhteisymmärrykseen asiasta, voi olla hyvä alkaa kartoittamaan uusia tilitoimistoja. 

3. Mikäli kirjanpitäjältä ei luonnistu sähköinen toiminta

Taloushallinto sähköistyy kovaa vauhtia, eikä suotta, sillä tällä saadaan tehostettua yrityksen päivittäisiä toimintoja merkittävästi. Mikäli olet itse jo siirtynyt sähköiseen toimintaan ja haluat hyödyntää nykyajan tuomia mahdollisuuksia, pidä huolta että myös kirjanpitäjäsi tekee niin. Mikäli kirjanpitäjäsi on jäänyt jälkeen digitalisaation tuomista muutoksista eikä hän ole valmis nykyaikaistamaan toimintaansa, jarruttaa se myös sinun yritystoimintasi kehittymistä ja todennäköisesti vesittää suurimmat sähköistämisestä saatavat hyödyt sinun päässäsi.

4. Kun palvelu ei sovellu liiketoiminnallesi

Kirjanpitotoimistoja on joka lähtöön – on alakohtaisia, pienyrittäjiin keskittyviä, yleisosaavia jne. Koska kirjanpitotoimistojen vahvuudet sijaitsevat eri osa-alueilla, kannattaa pitää huolta siitä, että kirjanpitäjäsi on kykenevä vastaamaan juuri sinun yrityksesi tarpeisiin.

Mikäli olet yrityksen alkumetreillä valinnut itsellesi silloiseen toimintaan sopineen kirjanpitäjän tai olet mennyt puhtaasti hinta edellä, on se mahdollista ettei kyseinen tilitoimisto pysty vastaamaan yrityksesi tarpeisiin optimaalisesti esimerkiksi yritystoimintasi kasvaessa.

Toki hyvänä syynä tilitoimiston vaihdolle on myös palvelun huono laatu. Mikäli palkat, kirjanpito tai vastaukset ovat toistuvasti myöhässä tai virheitä sattuu jatkuvaan tahtiin, on sinulla oikeus vaatia tähän muutosta. Ellei muutosta synny, kannattaa luotettavamman tilitoimiston hankintaa harkita.

Evelia Tilit

Evelia Tilitoimisto palvelee kaikkia, niin pieniä kuin suuria yrityksiä toimialasta riippumatta. Erikoisosaamisena meiltä löytyy kuitenkin talotekniikka- ja rakennusalan vahva tuntemus yli 10 vuoden ajalta, jonka ansiosta pystymme tarjoamaan toimialan tuntevaa palvelua.

Kun kirjanpitäjä tuntee toimialasi, sen TES:in, trendit, yleisesti käytössä olevat ohjelmistot ja muut alojen erityispiirteet, pystyy hän antamaan enemmän lisäarvoa yrityksesi kirjanpitoon ja opastamaan sinua asioissa, joihin et välttämättä itse tiennyt edes tarvitsevasi apua.

Meillä hyvän palvelun laadun takaa henkilökohtainen palvelu.  Asiakkaamme saavat käyttöönsä aina nimetyn kirjanpitäjän, joka tuntee yrityksen tilanteen.

Tutustu Evelia Tilien palveluihin tästä.

Jaa kirjoitus

Tilaa uutiskirjeemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Evelian uusimmista toiminnoista sekä ajankohtaisista uutisista.

Ota ensimmäinen askel kohti kannattavampaa liiketoimintaa