fbpx

Kirjanpitäjän vaihtaminen: 6 vinkkiä, miten löydät sen oikean

Tilitoimiston tai kirjanpitäjän vaihtaminen voi johtua monestakin eri syystä. Kirjanpitäjä voi yksinkertaisesti jäädä eläkkeelle tai sitten syy voi olla tyytymättömyydessä kirjanpitäjältä saatuun palveluun. Myöskin muutokset yrityksen sisällä, kuten esimerkiksi taloushallinnon ohjelmiston vaihto voi ajaa uudenlaisiin tarpeisiin. Olipa kyse sitten mistä tahansa, tärkeintä on kuitenkin se, että yritys löytää itselleen sen oikean kirjanpitäjän.

Kun valitset kirjanpitäjää, kiinnitä huomioita näihin kuuteen asiaan

Kirjanpitäjien kirjo on laaja ja vaihtoehtoja löytyy joka lähtöön.  Jokainen kirjanpitäjä ei toimi samoilla periaatteilla tai käytä samoja työkaluja, jonka vuoksi sen sinun yrityksellesi parhaiten sopivan kirjanpitäjän löytämiseen kannattaa panostaa. Nappaa tästä itsellesi kuusi vinkkiä sen oikean kirjanpitäjän löytämiseen.

1. Mitä tilitoimistopalveluita yrityksesi kaipaa?

Tilitoimisto voi hoitaa kirjanpidon lisäksi myös esimerkiksi palkanlaskennat, -maksut ja verosuunnittelun. Ensimmäisenä kannattaakin kirjata ylös palvelut, joita uudelta kirjanpitäjältä kaivataan. Kirjanpitäjää valittaessa onkin olennaista ensimmäisenä varmistaa, että uusi kirjanpitäjä pystyy vastaamaan yrityksesi tarpeisiin.

2. Palvelun hinta, ei aina kerro laadusta

Tilitoimistopalveluiden hinnat vaihtelevat suuresti eri kirjanpitäjien ja tilitoimistojen välillä. Hinta on usein keskeinen tekijä, joka ohjaa uuden kirjanpitäjän valintaa.  On kuitenkin hyvä pitää mielessä, ettei hinta aina määritä laatua. Välttämättä se halvin vaihtoehto ei ole se paras niin kuin ei se kalleinkaan. Hinta saa toki ohjata päätöstä, mutta sen ei kuitenkaan kuulu olla päätöksen perusta. Ennemminkin kannattaisi kiinnittää huomiota siihen, mitä sillä hinnalla saa.

3. Pidä huolta, että uusi kirjanpitäjä toimii yhtä nykyaikaisesti kuin yrityksesi

Mikäli itse olet jo siirtynyt sähköiseen toimintaan ja haluat hyödyntää nykyajan tuomia mahdollisuuksia, pidä huolta, että myös kirjanpitäjäsi tekee niin. Mikäli toinen osapuolista ei tue toimintojen nykyaikaistamista, voi se vesittää suurimmat sähköistämisestä saatavat hyödyt. Tämän vuoksi kirjanpitäjää vaihtaessa on tärkeää selvittää se, että uusi kirjanpitäjä toimii vähintään yhtä nykyaikaisesti kuin sinä. Lue lisää aiheesta: Sähköinen kirjanpito ja sen hyödyt yrittäjälle.

4. Tavoitettavuus ja toimiva kommunikointi: pidä huolta, että nämä toimivat

Kirjanpitäjän tavoitettavuus ja hyvä kommunikointi ovat toimivan yhteistyön A ja O. Kannattaakin kysyä suoraan, miten kirjanpitäjä on tavoitettavissa ja mitä tapahtuu yhteistyölle, jos kirjanpitäjä jää sairaslomalle tai vaihtaa työpaikkaa. Hyvään kommunikointiin vaikuttaa tavoitettavuuden lisäksi henkilökemia. Useimmiten keskustelemalla potentiaalisen kirjanpitäjän kanssa, käy melko nopeasti ilmi, toimiiko henkikökemia vai ei yrittäjän ja kirjanpitäjän välillä.

5. Kirjanpitäjän ammattitaidon varmistaminen

Kirjanpitäjiltä löytyy hyvin eri tasoista osaamista. Toiset ovat juuri aloittaneita, kun taas toisilta löytyy vuosikymmenien kokemus. Vaikka helposti voisi ajatella, että vuosien kokemus takaa parhaan yhteistyön, ei se aina kuitenkaan näin ole. Uudemmilla kirjanpitäjillä voi olla täysin erilainen palo tehdä asiat nykyaikaisella tavalla, kun taas vanhemmilla kirjanpitäjillä voi olla pinttyneet toimintatavat, jotka eivät välttämättä palvele enää yhtä hyvin kuin 20 vuotta sitten. Jos kokemus ei kerro palvelun laadusta, miten sen voi sitten varmistaa? Kirjanpitäjältä kannattaa kysyä referenssejä ja yksinkertaisesti soittaa näille asiakkaille ja kysyä, minkälaista palvelua kyseiseltä kirjanpitäjältä on saatu. Asiakkaan suusta kuulee yleensä todenmukaisimman totuuden ja näin tiedät, mitä odottaa palvelun laadulta.

6. Tarvitaanko alakohtaista osaamista ja tietämystä?

Palveluiden lisäksi, kannattaa itselle tehdä selväksi, tarvitaanko yrityksesi kirjanpitäjältä jotakin erikoisosaamista. Kirjanpitotoimistoja on joka lähtöön – on alakohtaisia, pienyrittäjiin keskittyviä, yleisosaavia jne. Mikäli yrityksesi operoi toimialalla, johon liittyy kirjanpidollisia erityispiirteitä, kannattaa kirjanpitäjää valittaessa varmistaa, että kirjanpitäjä tuntee toimialasi. Kirjanpitäjän tietämys ja kokemus näkyy sen tekemisessä, joka heijastuu suoraan saamasi palvelun tasoon. Kun kirjanpitäjä tuntee toimialasi, sen TES:in, trendit, yleisesti käytössä olevat ohjelmistot ja muut alojen erityispiirteet, pystyy hän antamaan enemmän lisäarvoa yrityksesi kirjanpitoon ja opastamaan sinua asioissa, joihin et välttämättä itse tiennyt edes tarvitsevasi apua. Lue lisää aiheesta: Miten hyödyt siitä, että kirjanpitäjäsi tuntee toimialasi?

Evelia Tilit on talotekniikka- ja rakennusalaan erikoistunut tilitoimisto

Evelia Tilit on yli 25 vuoden kokemuksella toimiva täyden palvelun tilitoimisto, joka palvelee niin pieniä kuin suuriakin yrityksiä. Erikoisosaamisena meiltä löytyy talotekniikka- ja rakennusalan vahva tuntemus yli 15 vuoden ajalta, jonka ansiosta pystymme tarjoamaan ammattitaitoista ja luotettavaa toimialan tuntevaa palvelua.

Mikäli etsinnässä on uusi kirjanpitäjä, tutustu palveluihimme täältä tai ota suoraan yhteyttä niin keskustellaan lisää.

Päävastuullinen kirjanpitäjä

Heidi Lindberg

Päävastuullinen kirjanpitäjä

Seidi Lindroos

Jaa kirjoitus

Tilaa uutiskirjeemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Evelian uusimmista toiminnoista sekä ajankohtaisista uutisista.

Ota ensimmäinen askel kohti kannattavampaa liiketoimintaa