fbpx

Miten hyödyt siitä, että kirjanpitäjäsi tuntee toimialasi?

Kirjanpitotoimistoja on joka lähtöön – on alakohtaisia, pienyrittäjiin keskittyviä, yleisosaavia jne. Koska kirjanpitotoimistojen vahvuudet sijaitsevat eri osa-alueilla, kannattaa kirjanpitäjää valittaessa pitää huolta siitä, onko kyseinen henkilö kykenevä vastaamaan juuri sinun yrityksesi tarpeisiin. Tässä kirjoituksessa käsittelemme kirjanpitäjän alakohtaisen osaamisen merkitystä talotekniikka- ja rakennusalan yrityksille.

Toimialan tunteva tilitoimisto antaa enemmän lisäarvoa

Tärkeä kysymys, joka sinun tulisi aina tilitoimistoa valittaessa muistaa, on se tunteeko kyseinen kirjanpitäjä toimialasi? Tilitoimiston tietämys ja kokemus näkyy sen tekemisessä, joka heijastuu suoraan saamasi palvelun tasoon. Kun kirjanpitäjä tuntee toimialasi, sen TES:in, trendit, yleisesti käytössä olevat ohjelmistot ja muut alojen erityispiirteet, pystyy hän antamaan enemmän lisäarvoa yrityksesi kirjanpitoon ja opastamaan sinua asioissa, joihin et välttämättä itse tiennyt edes tarvitsevasi apua.

Toimialatuntemuksen hyödyt kirjanpidossa

Toimialatuntemus helpottaa kirjanpitäjää tekemään työnsä nopeammin ja ymmärtämään erilaisia syy-seuraus-suhteita. Näin asioiden analysointiin ja opetteluun ei kulu turhaa aikaa ja asiat hoidetaan varmemmin oikealla tavalla. 

Konkreettisella tasolla, antaa kirjanpitäjän toimialatuntemus sinulle:

✔️Relevantimmat analyysit yrityksesi tilanteesta

Kun kirjanpitäjä tuntee toimialasi, löytyy häneltä vertailupohjaa, miten yrityksesi luvut suhteutuu muihin saman alan yrityksiin. Näin ollen pystyy kirjanpitäjä antamaan sinulle relevantimpaa tietoa siitä, missä mennään.

✔️ Kirjanpidon, joka on hoidettu kustannustehokkaasti ja varmemmin oikein

Toimialan tunteva kirjanpitäjä tuntee yrityksen laskutusprosessin, johon talotekniikka- ja rakennusalalla kuuluu keskeisesti maksuerät, ostolaskujen edelleenlaskuttaminen, keskeiset hinnoitteluperiaatteet, sekä käänteisen ALV:n käsittely. Toimialan tunteva kirjanpitäjä ymmärtää myös monista muista aloista eroavat ostolaskut, esimerkiksi hyvityslaskut eli tukkureiden vuosialennukset. Kun nämä asiat ovat tuttuja kirjanpitäjälle, ei aikaa kulu turhaan ihmettelyyn ja virheiltä vältytään.

✔️ Palvelun, jossa osataan ottaa huomioon kaikki tärkeät osa-alueet

Alakohtainen kirjanpitäjä osaa ottaa huomioon alan yrityksien arkeen liittyvät asiat, kuten esimerkiksi varastot, keskeneräiset työt, osatulotuksen, jne. joilla on suuri vaikutus  kirjanpitoon, sekä tilinpäätökseen.

Toimialatuntemuksen hyödyt palkanlaskennassa

Oli kyse sitten mistä tahansa toimialasta, on sillä aina oma työehtosopimuksensa (TES), jota tulee noudattaa. Varsinkin talotekniikka- ja rakennusalan TES:it sisältävät useita erilaisia koukeroita, jotka kirjanpitähän on hyvä jo ennestään tietää, ettei aikaa kulu niiden opetteluun.  TES:it myös päivittyvät melko tiuhaan tahtiin, jonka vuoksi kirjanpitäjän tulee päivittää osaamistaan.

Missä TES:in tuntemus konkreettisesti auttaa?

Palkat muodostuvat eri aloilla eri tavalla, kyseisen alan TES:in mukaisesti. Talotekniikka- ja rakennusalojen palkanlaskennat eroavat muista aloista esimerkiksi arkipyhissä ja niiden korvattavuuksissa, lisissä, sekä sairaslomien käsittelyssä, joka on erilaista jopa sähkö- ja LVI-alojen välillä.

Toki kuka tahansa voi lukea TES:iä, mutta se vie aikaa, eikä tekeminen ole tällöin yhtä kustannustehokasta. Kun alan työehtosopimukset tunnetaan hyvin, tietää palkanlaskija samantien, mitä tehdä. Näin yrittäjä voi luottaa siihen, että palkanlaskenta menee aina oikein ja se tehdään ajallaan.

Toimivalla kirjanpidolla säästät rahaa

Kun osaaminen löytyy kaikilta toimialan eri osa-alueilta, pystyy kirjanpitäjä näkemään ja ymmärtämään, mikä vaikuttaa mihinkin, sekä toimimaan tehokkaammin. Olipa kirjanpito sitten tunti- tai tositevelotteinen, vaikuttaa laskun loppusummaan silti aina, sen laatimisen työläisyys. Kun kirjanpitäjäsi tuntee toimialasi ja yhteistyö pelaa, voit hyvin mielin luottaa siihen, että asiat menevät oikein ja usein tällä kaikella on positiivinen vaikutus myös kirjanpitokustannuksiin. Näin ollen voimmekin yhteenvetona todeta, että oikealla kirjanpitäjällä säästyt harmailta hiuksilta ja säästät rahaa.

Evelia Tilit on talotekniikka- ja rakennusalaan erikoistunut tilitoimisto

Evelia Tilit on yli 20 vuoden kokemuksella toimiva täyden palvelun tilitoimisto, joka palvelee niin pieniä kuin suuriakin yrityksiä. Erikoisosaamisena meiltä löytyy talotekniikka- ja rakennusalan vahva tuntemus yli 10 vuoden ajalta, jonka ansiosta pystymme tarjoamaan ammattitaitoista ja luotettavaa toimialan tuntevaa palvelua.

Mikäli kirjanpitosi ja/tai palkanlaskentasi kaipaisi päivitystä, ota meihin yhteyttä niin keskustellaan lisää.

heidi@evelia.fi

0400 128 084

 

Jaa kirjoitus

Tilaa uutiskirjeemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Evelian uusimmista toiminnoista sekä ajankohtaisista uutisista.

Ota ensimmäinen askel kohti kannattavampaa liiketoimintaa