Olemme jo aiemmin käsitelleet, mitä mobiilikirjauksilla ja selainpohjaisuudella tarkoitetaan, sekä mitä hyötyjä ne yritykselle tuo. Mikäli yrityksesi käytössä on jo mobiilikirjaukset/sähköiset työkirjaukset, on tämä hyvä alku. Mobiilikäyttöinen ohjelmisto ei kuitenkaan vielä tarkoita, että kyseessä olisi selainpohjainen ohjelmisto. Tässä kirjoituksessa käymme läpi, mitä eroa näillä on, sekä miten nämä eroavaisuudet vaikuttavat ohjelmiston ja yrityksen tehokkuuteen.
Mobiilikäyttöisyys ei tarkoita selainpohjaisuutta
Selainpohjaisten ohjelmistojen etuna on se, että niihin on yleensä pääsy kaikilla laitteilla ja tiedot siirtyvät reaaliajassa paikasta toiseen. Mobiilikäyttöisyys ja selainpohjaisuus eivät kuitenkaan aina kulje käsi kädessä. Ohjelmistoon, joka ei ole selainpohjainen, on voitu luoda mobiilissa toimiva sovellus, jolla tarvikkeet ja tunnit kirjataan. Tämä on jo hyvä alku, sillä näin tarvikkeet ja tunnit saadaan kirjattua sähköisesti suoraan työmaalla. Huono puoli tässä on se, että kyseisenlainen mobiilikäyttö on rajoitettua.
Ei-selainpohjaisessa mobiililiittymässä käytetään laskutusohjelmistosta erillään olevaa ohjelmistoa. Tällaisessa tilanteessa mobiililiittymä ei yleensä keskustele laskutusohjelmiston kanssa reaaliajassa, jonka takia tiedonsiirto on rajoitettua. Esimerkiksi laskutusohjelmistoon luodut työt/lähetteet joudutaan erikseen viemään mobiililiittymään, eikä pääsyä ole kaikkiin tarvittaviin tietoihin, joita laskutusohjelmistosta löytyy.
Ei-selainpohjaisen mobiilikäyttöliittymän huonot puolet:
🔻Tiedot eivät kulje reaaliajassa käyttäjien välillä
🔻Tiedot joudutaan viemään alustasta toiseen, sillä laskutusohjelmisto on erillään mobiililiittymästä
🔻Käyttö on rajoitettua, sillä kaikki laskutusohjelmistossa olevat tiedot eivät löydy mobiililiittymästä
Selainpohjaisuuden edut mobiilikirjauksissa
Selainpohjaista ohjelmistoa voidaan käyttää laitteella kuin laitteella. Tämä mahdollistaa sen, ettei mobiiliin tarvitse luoda erillistä ohjelmaa, vaan samaa ohjelmaa voidaan käyttää myös sillä puhelimella ja tabletilla. Näin tiedot kulkevat käyttäjien välillä reaaliajassa ja myös mobiililla on mahdollisuus päästä käsiksi kaikkiin niihin tietoihin, joita ohjelmistosta löytyy.
Tässä kohtaa moni varmasti ajattelee, ettei asentajilla tarvitse olla pääsyä muihin tietoihin, mutta tämä ei aina pidä paikkaansa. Kun asentaja pääsee näkemään esimerkiksi työhistorian ja mitä tarvikkeita kohteelle on aiemmin mennyt, ei hänen tarvitse joka kerta rimpauttaa toimistolle tarkistaakseen näitä asioita. Tämä mahdollistaa myös sen, että työntekijöiden tekemät kirjaukset ovat suoraan laskuriveinä, eikä ylimääräisiä vientejä tarvita. Reaaliaikaisen tiedonsiirron ansiosta Pekka näkee Jussin puhelimella luoman työn saman tien myös omassa puhelimessaan. Tämän avulla myös laskuttajan/toimistotyöntekijän työmäärä vähenee, jolloin kyseinen aika voidaan hyödyntää johonkin tuottavampaan.
Hyödyt
🟢 Tiedot kulkevat reaaliajassa käyttäjien välillä
🟢 Turhia tiedonsiirtoja ei tarvita
🟢 Myös puhelimella/tabletilla pääsy kaikkiin laskutusohjelmiston tietoihin
🟢 Näin kentällä työskentelevä henkilö pystyy tarkistamaan ja tekemään enemmän asioita itse, joka helpottaa toimistotyöntekijän/laskuttajan työtaakkaa
Evelian selainpohjaisella mobiililiittymällä saat käyttöösi:
✔️ Sähköiset lähetteet ja työaikakirjauksen, jolloin tavarat ja tunnit voidaan kirjata jo kentällä
✔️ Alustan, jossa kaikki työntekijät, sekä hallintopuoli näkevät kaikki kirjaukset reaaliajassa
✔️ Helpomman ostolaskujen automaattisen kohdistaminen työlle, kun työntekijät näkevät työnumeron puhelimella, sekä pystyvät tarvittaessa luomaan myös itse uuden työn suoraan puhelimella
✔️ Sähköisen resursoinnin
✔️ Sähköiset lomakkeet
✔️ Sähköisen työn hyväksyttämisen
✔️ Ohjelmiston, josta ei tarvitse tehdä turhia tiedosiirtoja alustasta toiseen, kun kaikkien käytössä on yksi ja sama alusta