Yrityksen sukupolvenvaihdos eli perhepiirissä tapahtuva omistajavaihdos ei ole mikään harvinaisuus. Tästä johtuen päätimmekin listata ylös muutaman keskeisen asian, joiden avulla sukupolvenvaihdosta voidaan helpottaa.
Mitä sukupolvenvaihdoksessa tapahtuu?
Sukupolvenvaihdoksessa yrityksen omistussuhteet muutetaan niin, että yritys ja päätösvalta siirtyy uudelle henkilölle, aiemman omistajan halutessa luopua yrityksestä esimerkiksi eläköityäkseen.
Mikäli perheen sisältä löytyy yritystoiminnan jatkaja, siirretään yritys usein seuraavalle sukupolvelle tai muulle lähisukulaiselle. Mikäli taas perheen sisältä ei löydy jatkajaa, voidaan yritys myös siirtää täysin ulkopuoliselle henkilölle. Tässä kirjoituksessa keskitymme kuitenkin pelkästään perheen sisällä tapahtuvaan sukupolvenvaihdokseen, sillä se eroaa monella eri tavalla normaalista yrityskaupasta.
Yrityksen kauppahinta
Kun yritys myydään esimerkiksi seuraavalle sukupolvelle, ei lahjaveroa tarvitse maksaa, mikäli hinta ei ole liian alhainen verrattuna sen käypään arvoon. Sukupolvenvaihdoksessa yrityksestä ei useimmiten pyritä saamaan maksimaalista hintaa, jonka vuoksi hinnoittelussa on hyvä muistaa, että:
- Hinnan tulee olla yli 50% yrityksen käyvästä arvosta, mikäli toimintaa jatketaan vähintään 5 vuotta. Mikäli toiminnan jatkamisvelvoitetta ei ole, tulee hinnan olla 75% yrityksen käyvästä arvosta.
- Verohuojennuspyynnöt tulee olla hoidettua kirjallisesti ennen kuin toimitat perintö- tai lahjaverotusta
Varaa vaihdokselle aikaa
Omistajanvaihdoksen suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jottei asoita hutiloida. Kun vaihdokselle annetaan aikaa, pystytään jo hyvissä ajoin ennen virallista omistussuhteen muutosta informoimaan yrityksen työntekijöitä, yhteistyökumppaneita, sekä asiakkaita asiasta ja mahdollisista muutoksista. Kun prosessi aloitetaan hyvissä ajoin, on yrityksen käytössä enemmän aikaa suunnitella verotusta, mahdollisia verotushuojennuksia ja muita muutoksia, joilla voidaan helpottaa koko prosessia.
Hyvällä verotussuunnitelmalla voidaan säästää rahaa
Verotuksen suunnitteluun kannattaa panostaa, sillä näin voidaan säästää huomattava määrä rahaa. Ellei yrityksen sisältä löydy tarvittavaa osaamista, käänny ammattilaisen puolelle. Muista myös, että pankin veroneuvonta on vain ohjeistuksia. Mikäli haluat oikeasti hyödyntää verotusta, hyödynnä alan ammattilaisen osaamista.
Muista muutosjohtaminen
Kun yrityksen omistaja vaihtuu, säilyy yrityksen henkilöstö ennallaan. Omistajanvaihdos voi tuoda suuriakin muutoksia niin käytännön asioissa, kuin työntkeijöiden asennoitumisessa. Onkin tärkeää, että omistajanvaihdoksessa ei unohdeta henkilöstöä ja vaihdoksen vaikutusta heihin.
Tärkeitä linkkejä ja lisätietoa aiheesta
– Verohallinto: Osakeyhtiön sukupolvenvaihdos verotuksessa
– Verohallinto: Sukupolvenvaihdos perintötilanteessa
– Verohallinto: Henkilöyhtiön ja yksityisliikkeen sukupolvenvaihdos verotuksessa