fbpx

Hyvä yhteistyö kirjanpitäjän kanssa säästää kaikkien osapuolien aikaa ja rahaa

Kun kirjanpitäjän ja yrittäjän yhteistyö on toimivaa ja prosessit nykyaikaisia, säästävät molemmat osapuolet aikaa ja rahaa. Tässä kirjoituksessa käymme läpi, miksi kirjanpitäjän valintaan kannattaa panostaa ja millä keinoin yrityksen ja kirjanpitäjän välistä yhteistyötä voidaan helpottaa. Kun yhteistyö toimii saumattomasti, on se kustannustehokkaampaa niin yrityksen kuin kirjanpitäjänkin näkökulmasta.

Valitse juuri sinun yrityksellesi sopiva kirjanpitäjä

Kirjanpito voidaan hoitaa itse, mikäli osaamista löytyy, mutta useimmiten sen tekeminen kuitenkin ulkoistetaan alan osaavalle ammattilaiselle. Kirjanpitäjien kirjo on laaja ja vaihtoehtoja löytyy joka lähtöön.  Jokainen kirjanpitäjä ei toimi samoilla periaatteilla tai käytä samoja työkaluja, jonka vuoksi sen sinun yrityksellesi parhaiten sopivan kirjanpitäjän löytämiseen kannattaa panostaa. Tärkeintä on löytää kirjanpitäjä, joka on samalla aaltopituudella kanssasi, jolloin et joudu tekemään turhia myönnytyksiä toimitavoille, jotka eivät täysin tue yrityksesi toimintaa.

Helpota ja nopeuta asioita sähköistämällä

Sähköistämisellä päästään eroon turhasta manuaalisesta työstä, jolloin aikaa säästyy ja turhilta inhimillisiltä virheiltä vältytään. Sähköisellä toiminnalla pystytään myös helpottamaan yrityksen ja kirjanpitäjän välistä kommunikointia, kun kaikki tarvittavat tiedot saadaan lähetettyä helposti ja nopeasti puolin sun toisin.

Esimerkki

Manuaalisesti ja paperisesti hoidettu raportointi ja kirjanpito

Kuitit, myynti- ja ostolaskut sekä tositteet tulostetaan paperiseen muotoon ja kiikutetaan postitse kirjanpitäjälle, joka käsin kirjaa nämä kirjanpito-ohjelmaansa. Tämä onnistuu, mutta osaat varmaan itsekin arvata, että tähän kuluu melkoisen paljon aikaa.

Sähköisesti ja automaatiota hyödyntämällä hoidettu raportointi ja kirjanpito

Olet sähköistänyt yrityksesi taloushallinnon ja kaikki niin myynti- kuin ostotapahtumat ja tositteet löytyvät käyttämästäsi ohjelmistosta sähköisessä muodossa, josta voit helposti ladata ne raportiksi ja lähettää kirjanpitäjällesi vaikkapa sähköpostilla. Näin kirjanpitäjäsi ei tarvitse kirjata kaikkia toimittamisia tositteita käsin käyttämäänsä kirjanpito-ohjelmaan ja aikaa säästyy rutkasti.

Huom!

Myös tietojen etsiminen sähköisessä muodossa on paljon nopeampaa, kuin paperimappien selailu. 

Toimivalla ja nykyaikaisella yhteistyöllä säästät rahaa

Kun asiat hoituu nopeammin, kuluu kirjanpitoon luonnollisesti vähemmän aikaa. Tällä on myös useimmiten suora vaikutus kirjanpidon kustannuksiin.

Miksi?

Kirjanpidon hinnat muodostuvat monesta eri osasesta ja vaihtelevat eri kirjanpitäjien ja tilitoimistojen välillä. Yleisimmät kirjanpidon hinnoitteluperiaatteet ovat kuitenkin nämä:

  • tositteiden tai vientien määrään perustuva hinnoittelu,
  • tuntiveloitus eli kirjanpitoon käytettyyn aikaan perustuva hinnoittelu
  • sekä tositteiden ja vientien että käytetyn ajan määrään perustuva hinnoittelu tai
  • hinta voi myös olla osittain tai kokonaan kiinteä.
 
Kun asiat tehdään sähköisesti, pohjautuu kirjanpidon hinnoittelu usein kirjanpitoon käytettyyn aikaan. Jos manuaalisesti tehtyyn kuluu 5h ja sähköisesti tehtyyn 1h, osaat varmasti itse laskea, minkälainen rahallinen säästö tästä koituu. 

Nykyaikainen yritys tarvitsee nykyaikaisen kirjanpitäjän

Mikäli itse olet jo siirtynyt sähköiseen toimintaan ja haluat hyödyntää nykyajan tuomia mahdollisuuksia, pidä huolta että myös kirjanpitäjäsi tekee niin. Mikäli asiat hoidetaan edelleen paperisesti, keskustele eri  mahdollisuuksista, josko sieltä löytyisi ratkaisu, joka tukisi paremmin molempien toimintaa. Mikäli toinen osapuolista ei kuitenkaan tue toimintojen nykyaikaistamista, voi se vesittää suurimmat sähköistämisestä saatavat hyödyt. 

Välillä vaihtamalla paranee

Sinä päätät, ketä kirjanpitoasi hoitaa. Mikäli yhteistyö ja molemmin puolinen luottamus ei jostain syystä pelaa, sinulla on oikeus etsiä uusi tilitoimisto. Kirjanpidolla on suuri merkitys yrityksen toimintaan ja sen takia siihen kannattaakin panostaa.

Yrittäjän check-list toimivaan kirjanpitoon

✔️  Valitse kirjanpitäjä, joka jakaa kanssasi saman ajatusmaailman

✔️  Pidä huolta, että asiat hoidetaan molemmin puolin nykyaikaisesti ja sähköisesti

✔️  Sähköistä toiminta = vältä paperisia tositteita, sillä näiden käsittelyyn kuluu aikaa

✔️ Hyödynnä ohjelmistosi sähköisyys ja automaatio

✔️ Mikäli olet tyytymätön kirjanpitäjääsi, aina voi vaihtaa

Evelia tukee sähköistä toimintaa

Me Evelialla koemme, että toiminnan sähköistäminen on kannattavaa, sillä näin yritykselle jää enemmän aikaa oman ydinliiketoimintansa kehittämiseen, sekä rahaa säästyy. Tämänpä takia Eveliasta löytyy sähköiset kirjanpitoraportit, jotka ovat yhteensopivat useamman eri kirjanpito-ohjelman kanssa. 

Jaa kirjoitus

Tilaa uutiskirjeemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Evelian uusimmista toiminnoista sekä ajankohtaisista uutisista.

Ota ensimmäinen askel kohti kannattavampaa liiketoimintaa