fbpx

Joululahja työntekijöille: Näin vältät yllättävät veroseuraamukset

Joululahjat työntekijöille on yksi tapa muistaa, sitouttaa, sekä parantaa työntekijäkokemusta. Joulu kolkuttelee oven takana, mikä tietää monissa yrityksissä myös työntekijöiden lahjojen hankintaa. Joululahjaa hankkiessa tulee kuitenkin olla tarkkana, jottei siitä koidu yllättäviä veroseuraamuksia. Nappaa tästä itsellesi vinkit, joilla varmistat, ettei työntekijöiden joululahjoja lasketa palkaksi.

Mitä, minkä arvoisen ja kenelle joululahjan voi antaa?

Kun yrityksessä aletaan valitsemaan työntekijöiden joululahjaa, on valinnan lähtökohtana yleensä se, että se on verovapaa, jolloin se ei ole palkaksi laskettavaa tuloa. Joululahjaksi voikin antaa lähes tulkoon minkä tahansa asian taikka esineen, jota ei lasketa rahaksi. Joululahja voi olla esimerkiksi leffalippuja, taikka herkkukori.

Lahjan tulee olla kollektiivinen

Mikäli yrityksessä annetaan joululahjat, tulee ne antaa kollektiivisesti koko henkilökunnalle, jotta verovapaus säilyy. Tämä tarkoittaa sitä, että samanlainen lahja tulee antaa samanarvoisena jokaiselle henkilökunnan jäsenelle.

Joululahjan arvo

Jotta lahja olisi verovapaa, tulee sen arvo olla vähäinen. Lahjojen enimmäisarvoksi on määritetty 100€/vuosi, mikä tarkoittaa sitä, että mikäli työntekijälle on esimerkiksi kesällä annettu 25€ suuruinen lahja, voi joululahja olla enintään 75€:n arvoinen. Lahjojen arvoon ei myöskään vaikuta työntekijöiden määrä. Olipa yrityksessä sitten yksi taikka 100 työntekijää, on lahjan enimmäisearvo sama 100€.

Hallinnon joululahjat

Joululahjoissa myös yrityksen hallinto lasketaan henkilökuntaan kuuluvaksi, jolloin myös yrityksen toimitusjohtajalle, sekä hallituksen jäsenille voidaan antaa verovapaa joululahja.

Saako lahjaksi antaa rahaa taikka lahjakortin?

Työntekijöiden joululahja ei saa olla rahaksi luettavaa, jonka vuoksi raha ja lahjakortit lasketaan yleisesti ottaen palkaksi. Näin ollen yritys ei voi antaa esimekiksi lahjakorttia Prismaan, K-Kauppaan tai muuhun vastaavaan.

Lahjakortin voi kuitenkin antaa, mikäli se on nimetty tietylle henkilölle, sekä suunnattu tarkoin jonkin tietyn asian ostamiseen tietystä paikasta, eli työntekijän valinnanvapaus lahjan suhteen on rajattu. Työnantaja voikin antaa henkilökunnalle joululahjaksi esimerkiksi lahjakortin tiettyyn elektroniikkaliikkeeseen, jossa on määritelty, että lahjakortilla voidaan ostaa kuulokkeet usean eri valmistajan valikoimasta. Tässä on kuitenkin hyvä muistaa, että lahjakortinkaan arvo ei saa ylittää 100€:n rajaa.

Esimerkki: ”Työnantaja antaa koko henkilökunnalle joululahjaksi osto-kortit, joilla työntekijät voivat valita itselleen haluamansa kirjan kymmenestä työnantajan etukäteen valitsemasta vaihtoehdosta. Etu on työntekijöille verovapaa.’’ – Henkilökuntaedut verotuksessa, vero.fi

Verovapaa joululahja henkilökunnalle

Joululahjat ovat verovapaita, kunhan seuraavat ehdot täyttyvät:

  1. Jokaiselle henkilökunnan jäsenelle on annettu samanlainen ja samanarvoinen lahja
  2. Yhden hlö:n lahjojen  yhteisarvo ei ole yli 100€/vuosi
  3. Lahja ei ole rahaa tai rahaan rinnastettava
  4. Mikäli lahjaksi on annettu lahjakortti, tulee se olla nimetty työntekijälle, käyttökohde olla rajattu tiettyyn liikkeeseen, tietyn tuotteen ostamiseen, eikä sitä voida muuttaa rahaksi
  5. Lahja on työnantajan valitsema

Joululahjojen verotus

Yrityksen verotuksessa

Joululahjat ovat arvonlisäverottomia eli alv ei ole vähennyskelponen, sillä kyseinen meno katsotaan kuuluvan työntekijöiden yksityiseen kulutukseen. Tuloverotuksessa lahjat taas ovat koko arvoltaan vähennyskelpoisia.

Lue lisää: vero.fi

Työntekijän verotuksessa

Mikäli työntekijöille annetut joululahjat eivät pysy asetettujen rajojen sisäpuolella, eivät lahjat ole enää verovapaita, jolloin ne lasketaan palkaksi ja ne verotetaan samalla tavoin kuin normaali palkka.

Esimerkki = Mikäli yritys antaa henkilöstölle joulurahaa taikka joulubonukset, luetaan ne rahaksi. Tällöin ne eivät ole verovapaita, jonka vuoksi ne ovat palkaksi luettavaa tuloa ja niiden verotus on yhtäläinen palkan kanss.

Evelia Tilit yrittäjän apuna myös veroasioissa

Evelia Tilit palvelevat asiakkaitaan laajalla skaalalla eri veroasioiden kanssa.

”Monille, varsinkin uusille, yrittäjille veroasiat eivät ole ennalta tuttuja ja kysymyksiä nousee esiin monissakin eri tilanteissa. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaitamme toimimaan yritystoiminnan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, jonka vuoksi tarjoammekin osaamistamme ja tietotaitoamme kaikissa asiakkaitamme askarruttavissa tilanteissa, kuten myös veroasioissa.”

Tutustu Evelia Tilien palveluihin täältä.

Jaa kirjoitus

Tilaa uutiskirjeemme!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajantasalla Evelian uusimmista toiminnoista sekä ajankohtaisista uutisista.

Ota ensimmäinen askel kohti kannattavampaa liiketoimintaa